Skip to main content

Haaveiletko rakentavasi itse terassin lämpimistä kesäpäivistä nauttimista varten? Terassi saa varmasti pihapiirisi tuntumaan paljon viihtyisämmältä. Sen rakentaminen on melko helppo homma, josta selviydyt hyvin itse. Käyttämällä maaruuveja saat tehtyä yksinkertaisen mutta vakaan perustan ilman ammattilaisten apua! Muista vain tehdä esivalmistelut ja perustukset huolellisesti ja käyttää laadukkaita materiaaleja. 

Suunnittele unelmiesi terassi 

Ennen rakennusprojektin aloittamista sinun kannattaa suunnitella, miltä unelmaterassisi oikein näyttää. Varsinainen rakentaminen on paljon helpompaa, kun olet tehnyt yksityiskohtaisen suunnitelman etukäteen. Se helpottaa myös materiaalien ostamista. Aiotko rakentaa terassin maan tasalle vai korkeammalle? Jos teet korotetun terassin, saatat tarvita materiaaleja maan ja itse terassin väliin. Sitä ei tarvitse miettiä, jos rakennat terassin ihan maanpinnalle. Myös maaruuvien käyttäminen tekee urakasta yksinkertaisemman. 

Mieti tarkkaan sitä, millaisen terassin haluat, ja etenkin sitä, mihin kohtaan pihaasi aiot sen sijoittaa. Jos se tulee näkyvälle paikalle, haluat ehkä jonkinlaisen näkösuojan. Ota myös aurinko huomioon terassin paikkaa ja mallia suunnitellessasi. Haluatko aamu- vai iltapäiväauringon, vai kenties molemmat? Nämä asiat kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa. 

Ennen kuin aloitat rakentamisen, päätä myös terassin käyttötarkoitukset. Jos haluat terassin kestävän paljun tai poreammeen painoa, on perustusten oltava vahvemmat kuin siinä tapauksessa, että terassille tulee vain leponurkkaus ja mukavat huonekalut. Siksi sinun on jo alusta asti tiedettävä terassin käyttötarkoitus. 

Tee piirustukset 

Suunnittelutyö kannattaa aloittaa piirustusten tekemisellä. On usein helpompaa hahmottaa asiat, kun näkee ne paperilla. Terassi tulee olemaan paikallaan pitkään, joten muotoiluun ja suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Tavoitteena on luoda ajaton terassi, joka tekee talostasi tyylikkäämmän. 

Terassin korkeus 

Terassia suunnitellessasi saatat törmätä ongelmiin, joita et aiemmin tullut ajatelleeksi. Yksi näistä on terassin korkeus suhteessa taloon. Sillä ei ole niin väliä, jos rakennat maan tasalle talosta erillään olevan terassin. Mutta jos talossasi on ovi terassia varten, on sinun luonnollisesti kiinnitettävä huomiota korkeuteen. Jotkut sijoittavat terassin aivan oven alle, toiset pari pykälää alemmas. Jälkimmäisessä on se hyvä puoli, että ovi on talvella helpompi avata. Jos ovi ja terassi ovat aivan samalla korkeudella, lumi saattaa tukkia uloskäynnin. 

Terassin koko 

Monet miettivät, kuinka suuri terassin pitäisi olla. Useimmiten tilaa tuntuu olevan liian vähän. Siksi kannattaakin merkitä maahan käytettävissä oleva alue ja hahmotella terassin ääriviivat. Se auttaa näkemään, paljonko tilaa sinulla on huonekaluille, sisustukselle ja muulle tarpeelliselle. Jos haaveilet paljusta tai poreammeesta, niiden koko on hyvä selvittää, sillä ne tulevat viemään paljon tilaa terassillasi. 

Materiaalivalinnat 

Materiaalivalintaan vaikuttavat monet asiat. Valinnanvaraa riittää, ja hinta- ja laatuerot ovat suuria. Sinun kannattaa valita pohjoismaiseen ilmastoon sopivat materiaalit. Suomessa säänvaihtelut ovat suuria, ja materiaalien on kestettävä ne. Laadukkaat materiaalit saattavat olla hieman kalliimpia, mutta tulevat ajan mittaa edullisemmiksi. Se vasta kallista olisi, jos joutuisit vaihtamaan koko terassin kannen jo lyhyen ajan kuluttua. Siksi kannattaakin tutkia useita vaihtoehtoja ja kysyä asiantuntijan neuvoja siitä, millaiset materiaalit sopivat asuinpaikkasi olosuhteisiin. 

Maaruuvien käyttäminen 

Monia oman terassinsa itse rakentavia hieman hirvittää perustusten tekeminen. On työlästä ja raskasta kaivaa kuoppa betonielementtejä varten, valaa betonia tai säätää palkkikenkää. Ajatuskin siitä, että pitäisi kaivaa kuoppa ja raahata painavia betonisäkkejä tai betonielementtejä, saa monet luopumaan koko terassihaaveesta. 

Tässä kohtaa Stopdigging-maaruuvit tulevat mukaan kuvioihin. Jos päätät tehdä perustuksen maaruuveilla, saat vaivattomasti vankan perustan. Maaruuvit voidaan asentaa kaikkina vuodenaikoina. Ne voi myös laittaa valmiiksi hyvissä ajoin ennen rakennusprojektin aloittamista. 

Maaruuvit tekevät rakennelmastasi erittäin vakaan, ja niitä on myös hyvin helppo käyttää. Jos haluat tai joudut hävittämään terassin tai haluat muuttaa sen paikkaa, maaruuvit voi käyttää uudelleen. Ne tekevät siis tulevistakin rakennustöistä helpommat ja halvemmat! 

Terassin rakentaminen maaruuvien avulla 

Voi tuntua pelottavalta aloittaa rakennusprojekti omin päin. Terassin rakentaminen on kuitenkin melko yksinkertainen työ, etenkin kun käytät maaruuveja. Kannattaa silti ottaa etukäteen selvää rakentamiseen liittyvistä säännöistä. Useimmissa Suomen kunnissa avoterassin saa rakentaa ilman rakennuslupaa, kunhan sen lattiatason korkeus maanpinnasta on korkeintaan 50 cm. Rakennuslupakäytännöt vaihtelevat kuitenkin eri kunnissa, joten kannattaa varmistaa rakennusviranomaisilta esimerkiksi se, kuinka lähelle naapuritontin rajaa terassin saa rakentaa. Kuntaan on oltava yhteydessä myös silloin, kun aiot rakentaa yli puoli metriä korkean terassin tai laittaa siihen kaiteet. 

Kunnan rakennustarkastajan puoleen kannattaa kääntyä aina, kun olet vähänkään epävarma. Jos jälkeenpäin käy ilmi, että lupa olisikin pitänyt hakea, kunta voi vaatia sinua hävittämään terassin tai muuttamaan sitä. Sitä tietoa et halua saada enää siinä vaiheessa, kun unelmiesi terassi viimeinkin on valmiina. 

Kaiteet tai näkösuoja 

Saatat monestakin syystä haluta rakentaa terassillesi kaiteet tai näkösuojan. Sekin on helppo homma, jonka pystyt tekemään itse! Kaiteet saattavat olla tarpeen turvallisuussyistä, mutta ne voivat muutenkin olla juuri se, mitä terassisi tarvitsee. On monta tapaa nostaa terassisi tyylitasoa. 

Ennen rakentamista kannattaa miettiä kaiteiden tai näkösuojan tarkoitusta. Jos haluat suojautua katseilta, säänvaihteluilta ja tuulelta, on näkö- ja tuulensuoja kaiteita parempi ratkaisu. Matalampien kaiteiden ja näkösuojan yhdistäminen on myös yksi vaihtoehto. Silloin saat suojan juuri oikeaan kohtaan ja säilytät samalla näköalan haluamaasi suuntaan. 

Unelmiesi terassin sisustaminen 

Kun maaruuvien avulla rakennettu terassisi on valmis, voit keskittyä sen sisustamiseen. Sisustamisen ja koristelemisen tuottama ilo saa työn tuntumaan hyvinkin vaivan arvoiselta. Hanki mukavat terassikalusteet ja koristeeksi kauniita kukkia. Valaistus voi antaa terassillesi upean viimeisen silauksen. 

Aloita terassin rakentaminen Stopdiggingin avulla jo tänään. Perustusten tekeminen ei ole lainkaan vaikeaa, sillä maaruuvit helpottavat työtäsi.