Skip to main content

Yhä useammat haaveilevat vapaa-ajan ja lomien viettämisestä maaseudulla. Suomessa myydään ja ostetaan nyt mökkejä enemmän kuin koskaan. Monille tuleekin Suomen kesästä ensimmäisenä mieleen pieni punainen mökki valkoisilla ikkunanpielillä. 

Suomessa ei ole pulaa myytävistä mökeistä, mutta jos et löydä mieleistäsi, voit aina rakentaa sen itse. Ehkä haluatkin mieluummin päättää itse heti perustuksista alkaen, millainen mökistäsi tulee. 

Perustuksista puheen ollen, voit saada kesämökillesi vakaan ja kestävän perustan kaivamatta lapiollistakaan. Kestävän ja vakaan perustan saa nyt tehtyä maaruuviemme avulla helpommin kuin koskaan. Kun olet päättänyt rakentaa mökkisi ilman betonielementtejä, käytä niiden sijaan Stopdigging-maaruuveja. Säästät sekä aikaa että rahaa, jotka voit käyttää vaikka valmiin mökkisi sisustamiseen. 

Eroja rakentamismääräyksissä 

Kesämökkejä koskevat pääsääntöisesti samat rakentamismääräykset kuin tavallisia omakotitalojakin. Pieniä eroja kuitenkin on, ja käytännössä säännöt ovat kesämökkien kohdalla hieman väljemmät kuin omakotitalojen tiukat rakennusmääräykset. Kesämökeiltä ei esimerkiksi edellytetä samaa energiatehokkuutta kuin ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetuilta taloilta. 

Myös tilavaatimukset ovat rennommat esimerkiksi sen suhteen, kuinka suuri keittiön tulee olla suhteessa talon muihin osiin. Esteettömyysmääräyksetkään eivät koske kesämökkejä, joten rakentajan ei ole pakko miettiä, miten loma-asunnon eri osiin pääsee esimerkiksi pyörätuolilla. Sen sijaan asetuksia rakennuksen käyttöturvallisuudesta on noudatettava myös kesämökkejä rakennettaessa, mikä vaikuttaa mm. portaiden ja ovien sijoittamiseen. 

Kesämökin rakentaminen 

Oman kesämökin rakennusprojekti alkaa siitä, että löydät sopivan tontin, jolle saat luvan rakentaa haluamasi rakennuksen. Montaa asiaa voit muuttaa myöhemmin, mutta sijainti ei kuulu niihin. Siksi on tärkeää käyttää tarpeeksi aikaa täydellisen mökkitontin etsimiseen. Kesämökin rakentamiseen tarvitaan rakennuslupa, sillä Suomessa ei tunnetusti saa omin luvin rakentaa mitään pikkuista leikkimökkiä suurempaa. Rakennuslupa haetaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta, ja sen hakemisesta on ilmoitettava myös naapureille. Voit keskustella asiasta kunnan rakennusvalvontaviranomaisten kanssa tai käyttää sähköistä Lupapiste-palvelua. 

Käytä piirustusten tekemisessä apuna arkkitehtiä, sillä monen osan on osuttava kohdalleen, jotta saadaan aikaan hyvin rakennettu ja toimiva vapaa-ajan asunto. Siihen ei maallikon kannata yksinään ryhtyä. Kun piirustukset on saatu kuntoon, voit ottaa yhteyttä rakennusfirmaan, joka rakentaa varsinaisen mökin. Rakennustöitä ei kuitenkaan voi aloittaa, ennen kuin talon perustukset on tehty. 

Vankka perusta kesämökille 

Kesämökin perustusten on kestettävä rankkoja sääolosuhteita ja oltava niin kestävät, että mökki pysyy pystyssä vuosikausia. Käyttämällä loma-asunnon rakentamisessa maaruuveja saat nopeasti vahvat ja luotettavat perustukset. Voit aloittaa rakentamisen heti, kun maaruuvit ovat paikallaan. 

Kun rakennat kesämökkisi ilman elementtien valamista, vältyt myös maan kaivamiselta ja betonin käsittelemiseltä. Perustusten kaivaminen ja valaminen ovat kallista työtä, johon saatetaan tarvita myös raskaita koneita. Lisäksi joudut odottamaan betonin kovettumista ennen kuin pääset aloittamaan työt. Säästät arvokasta aikaa, kun jätät kaivamisen ja betonin valamisen sikseen. Maaruuvit eivät siis ole ainoastaan kustannustehokas, vaan myös aikaa säästävä ratkaisu. 

Kesämökin rakentaminen maa-ankkurin avulla onnistuu hyvin vuodenajasta riippumatta. Sinun ei tarvitse odottaa routa-ajan päättymistä silloinkaan, kun teet perustukset maaruuveilla. Sekin tietää merkittävää ajansäästöä rakentajalle. Maaruuvimme on suunniteltu kestämään pohjoismaisen ilmaston aiheuttamia kovia haasteita. Ne kestävät myös kaikkia sään aiheuttamia rasituksia, kuten kuumuutta, kylmyyttä ja lunta, monien vuosien ajan. 

Sekään ei aiheuta ongelmia, jos maaperä sattuu olemaan kovin huokoista tai maasto on jyrkkää. Taitavat asentajamme osaavat muokata ruuveja ja niiden pituutta tilanteen mukaan. 

Maaruuvit mukautetaan rakennukselle sopivaksi 

Valikoimaamme kuuluu monenlaisia ja monenpituisia maaruuveja, joten pystymme huomioimaan jokaisen yksilöllisen rakennuksen erityisolosuhteet. Myös maaruuvien pituutta voidaan muokata sen mukaan, kuinka suuri ja raskasrakenteinen kesämökistä tulee. Mitä suurempi ja raskaampi rakennus, sitä pidempiä ruuveja käytämme. Me yksinkertaisesti valitsemme perustusten korkeuden tilanteen mukaan. Valettuja perustuksia käytettäessä tällainen säätäminen on huomattavasti vaikeampaa, ja se voi myös huonolla tuurilla tulla erittäin kalliiksi. 

Maaruuvien muotoilussa on otettu huomioon kaikki yleisimmät käyttötarkoitukset. Sovitusruuvi on yleisruuvi, jota voi käyttää moneen tarkoitukseen. Soveltuvien lisävarusteiden avulla sovitusruuvilla voi kiinnittää lähes mitä vain. Ruuvia voi säätää sekä sivu- että korkeussuunnassa, joten se sopii hyvin tarkkuutta vaativiin rakennustöihin. 

Ruostumattomat palkkiruuvimme on suunniteltu erityisesti vaaka-asennossa olevia palkkeja ja kannatinpalkkeja varten, joten ne sopivat hyvin kesämökkien rakentamiseen. Koska saatavissa on monia kokoja ja peräti viisi eri pituutta, löydät aina juuri oikeanlaiset ruuvit. Varsinaisessa palkkikengässä on voimakas U-profiili, joka saa palkit pysymään vakaasti paikoillaan. 

Perustavaa laatua olevat hyvät puolet 

Yhteenvetona voidaan todeta, että on lukemattomia hyviä syitä rakentaa loma-asunto ilman betonielementtejä. Maahan ruuvattava maa-ankkurointi on kaikin tavoin parempi tapa tehdä perustukset kuin kaivaminen ja valaminen. Ilmiselvän ajan ja rahan säästymisen lisäksi on otettava huomioon myös ympäristönäkökanta. Betonin valmistaminen, kuljettaminen ja

käyttäminen ei ole ympäristöystävällistä. Maaruuvien käyttäminen on ympäristön kannalta paljon parempi vaihtoehto. 

Asentajamme ovat erittäin päteviä ja osaavia, joten voit luottavaisin mielin pyytää meiltä konsultaatiota. Otamme huomioon maaperän ja muut olosuhteet, ja löydämme parhaan ratkaisun juuri sinun kesämökkisi rakentamiseen. Ota siis yhteyttä meihin, kun suunnittelet kesämökin rakentamista. Näin varmistut siitä, että rakennusprojektissasi on perusasiat kunnossa.