Skip to main content

Oletko suunnitellut pihamaallesi pergolan rakentamista? Se on hyvä valinta, sillä pergola lisää huomattavasti oman puutarhan viihtyisyyttä. Kauniit köynnöskasvit tai muut piristävät kukka-asetelmat osana hyvin aseteltua ja rakennettua pergolaa ovat jokaisen puutarhurin ja suunnittelijan unelma.

Pergolan rakentamisen ei tarvitse olla monimutkainen projekti. Jos olet suunnitellut pergolasi antiikkia henkivistä paaluista, on sen rakentaminen luonnollisesti isompi projekti, mutta jos valintasi on esimerkiksi puurakenteinen pergola paikkaan, jossa tyypillisesti istut ja nautit aurinkoisesta päivästä, riittää tähän hieman pienempikin vaiva.

Pergola täytyy toki ankkuroida maahan ja siihen oiva vaihtoehto ovat Stopdigging  kehittämät maaruuvit, joiden avulla pergolasi saadaan ankkuroitua jykevästi maaperään. Seuraavaksi kerromme, miksi maaruuvi on erinomainen vaihtoehto pergolan rakentamisessa.

Miten aloittaa projekti pergolan rakentamiseksi?

Ennen projektin aloittamista tulee selvittää, onko tarpeen hankkia pergola rakennuslupa. Yleensä pergolan rakentaminen ei vaadi erillistä lupaa, jos se sopii maisemakuvaan ja pysyy kaavan mukaisissa raameissa. Käytännössä asia kannattaa kuitenkin aina varmistaa ensin kuntasi rakennusvalvonnasta, jotta voit varmistua asiasta ja saat mahdollisen lupaprosessin nopeasti vireille.

Tämän jälkeen voit valita itsellesi mieleisen pergolan esimerkiksi läheisestä rautakaupasta tai muualta, mistä onnistut sellaisen löytämään. Valintasi on vapaa, sillä ruotsalaisen Stopdiggingin maaruuvi sopii hyvin moniin erilaisiin projekteihin. Maaruuveilla voit ankkuroida pienen ulkovaraston, terassin, aidan ja myös pergolan.

Kun olet valinnut mieleisesi pergolan, ole tässä vaiheessa yhteydessä Stopdiggingin ammattilaisiin. Laadukkaita maaruuvejamme et saa muuta kautta, vaan ne ovat saatavilla vain meiltä ja kumppaneiltamme.

Me tulemme asentamaan maaruuvit paikoilleen, joiden päälle voit rakentaa oman pergolasi. Säästyt siis esimerkiksi betoniharkkojen hankkimiselta ja saat varmasti pitkään kestävän ja tukevan ratkaisun pergolallesi.

Maaruuvi sopii erilaisiin maaperiin ja käyttötarkoituksiin

Stopdiggingin maaruuvit eivät ole perinteisiä maa-ankkureita, vaan ne on tehty pohjoisen olosuhteisiin sopiviksi. Pohjoismainen ilmasto on rakentajan kannalta välillä erittäin haastava ja maaperä elää routimisen vuoksi monin paikoin talvikuukausien jälkeisenä aikana. Stopdiggingin maaruuvit asennetaan riittävän syvään ja tukevasti niin, että uskallamme luvata ratkaisullemme 25 vuoden takuun.

Ei ole myöskään väliä sillä, millaiseen maaperään maaruuvit asennetaan. Olipa pergolasi paikan maaperä kalliota, hiekkaa tai mitä vain, maaruuvimme pystytään asentamaan aina kestävästi. Maaruuvien asentaminen ei myöskään ole sidottu vuodenaikaan, sillä ne voi asentaa myös routaisena aikana.

Hyödyntämällä maaruuveja, säästät myös työtä ja aikaa. Perinteisesti harkkojen asettamiseksi tai betonivalun tekemiseksi täytyy tehdä vähintään pieniä maanrakennustöitä, jotta alusta saadaan riittävän tasaiseksi. Maaruuvit asennetaan aina oikeaan mittaansa niin, että sinulle jää vain työksi asetella pergola sopivasti niiden päälle. Tämän helpommaksi pergolan rakentaminen ei enää muutu.

Nykyään ilmastoasiat ovat myös isossa roolissa ihmisten arjessa, ja myös rakentamisen kohdalla keskustellaan paljon ilmastovaikutuksista. Pergola maaruuvi säästää myös ilmastoa, sillä maaruuvien aiheuttamat päästöt ovat noin puolet siitä, mitä esimerkiksi betonipohjaisilla harkoilla rakennettaessa syntyy.

Näin hankit Stopdigging-maaruuvit

Jos mielessäsi on pergola maaruuvi, saat tilattua ne kätevästi valmiiksi asennettuna Stopdiggingilta. Hankkiminen kannattaa aloittaa verkkosivuiltamme, josta löydät sinua lähimmän yhteistyökumppanin, joka tarjoaa ja asentaa maaruuvejamme. Ole heihin yhteydessä ja sovi aikataulusta, jolloin maaruuvien asentaminen sinulle parhaiten sopii.

Tarvitsemme tietoomme pergolan alustavat piirustukset ja suunnitelmat, joiden perusteella pohdimme alustavasti, millaiset maaruuvit tilanteeseen sopii. Kun ammattilaisemme saapuvat paikalle, he tekevät vielä nopean maaperätutkimuksen, jonka perusteella valitaan, millaisia maaruuveja maaperään on hyvä käyttää. Maaperällä ei ole väliä, mutta parhaan lopputuloksen takaamiseksi tutkimme ja varmistamme, että käytämme oikeita maaruuveja ja laitamme ne oikeaan syvyyteen.

Maaruuveja on tarjolla neljää erilaista mallia, joista valitsemme kulloiseenkin maaperään ja rakennelmaan parhaiten sopivan. Valintaan vaikuttaa maaperän lisäksi myös rakennelman koko, mutta esimerkiksi pergolassa maaruuveja ei yleensä tarvitse asentaa montaa. Kun sopivat ratkaisut on löydetty, asennamme maaruuvit paikoilleen puolestasi.

Näin ollen pergolasi perustus on tehty ilman, että sinun on tarvinnut nähdä sen eteen suurempaa vaivaa. Kun pergola maaruuvi on asennettu, voit lähteä kasaamaan rakennelmaasi esimerkiksi kotoisan ulko-oleskelupaikkasi päälle.

Missä tilanteissa maaruuvi ei sovi käytettäväksi?

Vaikka maaruuvi sopii ratkaisuksi useimpiin rakennuksiin, esimerkiksi pergolan kohdalla, voi joskus tulla vastaan tilanteita, joissa maaruuvit eivät valitettavasti pysty tarjoamaan perustamisratkaisua. Tässä niistä lisää, jotta voi välttyä mahdollisilta ongelmatilanteita perustusratkaisua valitessasi.

Mäelle rakentaminen voi muodostua toisinaan ongelmalliseksi. Teräksisen sovittimen avulla maaruuveja on mahdollista käyttää, mutta rakentaminen vaatii hieman ylimääräistä työtä. Myöskään hiljattain vähintään puolen metrin syvyyteen asti kaivettu maaperä on este maaruuvien käytölle maan pehmeyden vuoksi. Näissä tilanteissa maaperän pitää antaa asettua.

Jos pergola rakentaminen tapahtuu poikkeuksellisen kiviselle maaperälle, voi tämä myös muodostua ongelmaksi. Esiporaamalla monille erittäin kivikkoisillekin maaperille voidaan tehdä maaruuviasennus, koska poraamalla pystymme rikkomaan jopa 30-senttiset kivet.

Pergolan rakentaminen itse

Oman puutarhan rakentamiseen on tarjolla runsaasti erilaisia valmiita ratkaisuja esimerkiksi rautakaupoissa, mutta pergola DIY on luonnollisesti moderni ratkaisu. Jokaisen tee se itse -miehen tai naisen unelma on katsella itse suunnittelemaansa ja rakentamaansa pergolaa omalla vapaa-ajanviettopaikallaan kotipihassa.

Itse suunniteltu ja valmistettu pergola ei ole este maaruuvien käytölle, sillä ne asennetaan aina kulloisenkin suunnitelman mukaan räätälöitynä. Me pystymme mukauttamaan asennustyömme suunnitelmaasi niin, että saat maaruuvit asennettuna tismalleen oikeaan korkeuteen ja tasaisesti suunnittelemasi pergolan perustaksi.

Itse suunnittelema on myös helppo rakentaa itse, koska visio on tällöin selvä. Maaruuviemme päälle on toki helppo kasata myös valmiina ostettu pergola. Tapa on vapaa, mutta perusta on aina tukeva ja kestävä maaruuvien avulla.

Vinkkejä pergolan suunnitteluun

Pergolan suunnittelu tulee aloittaa tietysti paikasta, johon se on tulossa. Pystytolpat kannattaa suunnitella riittävän korkeiksi niin, että katon alle jää mieluummin hieman enemmän tilaa kuin liian vähän. Myös pitkittäin ja poikittain tilaa kannattaa olla reilusti. Useimmiten tarvitset vain neljä maaruuvia, jotka tulevat pergolan jokaiseen nurkkaan, ellei kyseessä ole poikkeuksellisen massiivinen pergola tai esimerkiksi käytäväpergola.

Monien pergoloiden katto jätetään avoimeksi tietoisesti, ja niiden annetaan kasvaa esimerkiksi köynnöskasveja. Pergola kattokangas on toki yksi mahdollinen ratkaisu, jos haluat pysyä paremmin suojassa mahdollisten sateiden varalta tai suojautua paremmin UV-säteilyltä.

Jos kankaan käyttö on suunnitelmasi, se kannattaa ottaa huomioon jo rakennusvaiheessa. Toki voit jälkiasentaa koukut kangasta varten, mutta jos tiedät asentavasi kankaan, sitä varten asennettavat koukut voi laittaa kiinni jo siinä vaiheessa, kun rakennat pergolaasi maaruuvien varaan.