Allt fler drömmer om att få spendera sina ledigheter och semestrar på landet. I Sverige säljer och köper vi fritidshus som aldrig förr. För många är ett rött litet hus med vita knutar själva bilden av svensk sommar.
Det finns idag många fritidshus till salu i Sverige, men om du inte hittar precis det du letar efter kan du alltid bygga det själv. Du kanske till och med föredrar att bestämma hur fritidshuset ska se ut från grunden.
På tal om grunden så kan du få en stadig och hållbar grund för att bygga ditt fritidshus på utan att gräva ett spadtag. Det är nu lättare än någonsin att ordna en hållbar och stabil grund med hjälp av våra markskruvar. När du har bestämt dig för att bygga ett fritidshus utan plint, använd då istället Sluta Grävs markskruvar. Det sparar du både tid och pengar på som du istället kan lägga på ditt färdiga fritidshus.
Skillnader i regelverket
Byggreglerna som gäller för ett fritidshus är i stort sett desamma som om du skulle bygga en vanlig villa. Det finns dock en viss skillnad som faktiskt innebär att byggreglerna är något friare och inte fullt så hårda för fritidshus. Till exempel har fritidshus inte de kraven på energihushållning som byggandet av ett hus avsett för permanent boende ställer.
Det finns inte heller samma krav på utrymme, exempelvis för hur stort köket ska vara i förhållande till andra ytor i huset. På samma sätt saknar fritidshus krav på tillgänglighet och hur handikappanpassade olika ytor måste vara. Däremot gäller två meters fri väg i trappor och dörrar av säkerhetsskäl, precis som i ett vanligt bostadshus.
Att bygga fritidshus
För att bygga ett eget fritidshus behöver du först ha hittat en tomt där du har lov att bygga det hus du önskar på. Det finns många saker som går att ändra i efterhand men inte läget. Det är därför viktigt att du verkligen tar dig tid att hitta den rätta platsen för ditt fritidshus. Du behöver bygglov för att bygga fritidshus, till skillnad från exempelvis ett Attefallshus. Bygglov får du genom att kontakta den kommun du bor i. Prata med stadsbyggnadsförvaltningen eller om du har något motsvarande i din kommun.
Ta hjälp av en arkitekt för att göra ritningen då det är många delar som ska stämma för att få ett välbyggt och genomtänkt fritidshus. Det är inget du ska ge dig på själv som lekman. När du sedan har fått en färdig ritning på huset behöver du kontakta ett byggföretag som ska bygga själva fritidshuset. Byggandet kan dock inte komma igång förrän det finns en grund för huset att stå på.
Fritidshus på stadig grund
Grunden för ett fritidshus behöver klara tuffa förhållanden och vara hållbart nog att kunna bära huset i många år framöver. Genom att bygga fritidshus med markskruv får du snabbt ett stadigt och gediget fundament som är färdigt att bygga ett hus på så snart markskruven är i backen.
Fördelen med att bygga fritidshus utan att gjuta plintar är att du inte behöver gräva i marken eller hantera betong. Att gräva för att gjuta en grund är ett kostsamt arbete som kan innebära behov av tunga maskiner. Innan arbetet med bygget kan fortsätta måste du dessutom vänta på att betongen ska härda klart. När du väljer att inte gräva eller gjuta betong frigör du därför värdefull tid. Det gör markskruven till en inte bara kostnadseffektiv utan också tidseffektiv lösning.
Att bygga fritidshus med jordankare är enkelt oavsett tid på året. Genom att använda markskruv för fundamentet behöver du inte heller vänta in att tjälen ska försvinna. Även det innebär en betydande tidsvinst för dig som bygger hus. Våra markskruvar är utvecklade för att klara de tuffa utmaningarna som det nordiska klimatet innebär. På samma sätt kommer de att kunna klara av de olika påfrestningarna som olika väder bidrar med, såsom värme, snö och kyla, under många år framöver.
Skulle underlaget vara mer poröst eller ligga vid en sluttning så är det inte heller några problem. Våra duktiga montörer är kunniga när det gäller att anpassa både skruv och längd utifrån förutsättningarna.
Anpassa skruven efter huset
Våra markskruvar finns i flera olika utföranden och längder för att kunna anpassas till just de specifika omständigheter som finns vid varje enskilt bygge. Markskruvarnas längd behöver också anpassas för hur stort och tungt fritidshuset kommer vara. Ju större och tyngre byggnad, desto längre skruv använder vi. Vi justerar helt enkelt höjden på grunden när behovet uppstår. Men med en gjuten grund är varje justering betydligt svårare och kan bli mycket kostsamma om oturen skulle vara framme.
Markskruvarna är utformade för att klara de flesta behov. Adapterskruven är en universalskruv som kan användas för många olika ändamål. Med anpassade tillbehör kan du fästa det mesta på adapterskruven. Skruven kan justeras i både sidled och höjdled och är därför bra när du behöver anpassa med den precision som krävs vid husbygge.
Våra rostfria balkskruvar är speciellt framtagna och anpassade för liggande balkar och bjälklag, till exempel vid bygge av fritidshus. Då den finns i olika storlekar och inte mindre än fem längder så kan du alltid hitta den som krävs för jobbet. Själva stolpskon har en kraftig U-profil som gör att reglarna kommer att kunna ligga stadigt på plats.
Grundliga fördelar
Sammanfattningsvis kan sägas att listan på fördelar när du väljer att bygga fritidshus utan plint kan göras lång. Markförankring som blir skruvad ner i underlaget överväger i alla avseenden det traditionella sättet med att gräva och gjuta för att få ett fundament. Förutom de uppenbara fördelarna i tid och pengar så tillkommer även miljöaspekten. Betong är inte miljövänligt, vare sig när det gäller tillverkning eller att frakta och använda den. Att använda markskruv är ett betydligt bättre alternativ för miljön.
Våra montörer är dessutom mycket duktiga och kunniga, vilket innebär att du tryggt kan konsultera oss för att få bästa lösningen för ditt underlag och förutsättningarna kring bygget av fritidshus. Kontakta därför oss när du ska bygga ditt fritidshus, för en säker grund att stå på.