Skip to main content
Att bygga uterum blir allt mer populärt. Att få ett extrarum i trädgården fyllt av liv lockar många och fyller många syften. Förutom att få större yta i huset och förena trädgård och hus kan ett uterum också fungera som lounge, ateljé, lekrum för barnen eller gym.

Innan du kan njuta av ditt härliga uterum finns det några saker att tänka på. Vi har samlat några användbara tips och råd till dig som funderar på att expandera ditt hus!

Planering och research

När du funderar över att bygga ett inglasat uterum ska du först fundera över hur du vill använda det. De allra flesta som byggt ett uterum upptäcker att användningsområdena är fler än det ursprungliga. Kanske vill du inte bara sitta här och ta en kopp kaffe? Att bygga ett uterum kan tyckas vara din, och möjligtvis närmste grannens, ensak. Så enkelt är det däremot inte alltid. För att få bygga ett helt nytt uterum med både nya väggar, inglasning och tak krävs bygglov. Det räknas som en tillbyggnad om det görs i anslutning till ditt hus, och som en nybyggnad om det görs fristående. Det finns också undantag som gör att du kan få bygga uterum utan bygglov. Det första du bör göra innan du sätter spaden i marken, eller skruven i marken, är således att kontakta byggnadsnämnden i din kommun. Om du bygger utan bygglov riskerar du såväl böter som rivning av uterummet. Tänk på att det kan vara mycket folk som söker bygglov – var ute i god tid!

Välj rätt storlek

Att välja rätt storlek på sitt uterum är inte alltid lätt. Tänk på vad dina syften med uterummet egentligen är. Är ditt mål att sitta här tillsammans med din sambo eller vän och ta en kopp kaffe passar ett mindre uterum dig bra. Ser du dig själv bjuda hem till större middagar eller använda uterummet som en förvaring för en stor mängd växter bör detta vägas in i beslutet. Hur stor trädgård du har från början och hur mycket du är villig att ta av exempelvis din gräsmatta eller altan för bygget av ett uterum är ytterligare en faktor som spelar in.

Uterummets placering

Det bör inte vara för svårt att ta sig ut i uterummet. En placering i anslutning till kök eller vardagsrum gör att uterummet kan användas som matplats under sommaren. Vanligt är att redan ha en befintlig altan som utgångspunkt när det gäller placering. Tänk över ditt beslut och kolla planlösningen i huset – att ta upp en ny dörröppning kräver inte mycket jobb men kan göra mycket för uterummet som helhet. Givetvis måste du också ta väderstrecken och solen i beaktning. Det är lätt hänt att snabbt välja söderläge för att få så mycket sol som möjligt. Ett inglasat uterum i söder blir däremot ofta mycket varmt under sommarperioden och ställer högre krav på vädring och solskydd.

Markskruv är en enkel och smidig lösning

Ska du bygga ett uterum och vill ha hjälp med att lägga grunden? Använd dig då av SlutaGrävs markskruv som är ett kostnadseffektivt och skonsamt sätt att förankra ditt uterum! Det skadar inte underlaget och du behöver varken gräva eller vänta på att gjutningen ska torka. Vi har certifierade montörer i hela Sverige – kontakta oss idag för att hitta din närmsta montör!