Skip to main content

Trenden att motionera och röra på sig håller i sig. Gymmen är fyllda med allt från glada motionärer som kommer en gång i veckan till personer som tränar varje dag. Det många saknar på ett gym är ibland möjligheten till att träna spontant och att vara utomhus. Lösningen på det är att bygga ett utegym i trädgården.

Enklare än du tror

Att bygga ett eget utegym kan kanske kännas som ett stort och avancerat projekt som kräver mycket grävande, mängder av betong för att stabilisera utrustningen – och framförallt dyra kostnader. Men med hjälp av markskruv behöver du vare sig gräva eller använda betong. Du bokar bara in en montör från Sluta Gräv som kommer hem till dig och förankrar markskruven.

Hur du ska gå tillväga för att bygga ett utegym själv

Första steget är att välja en bra plats i trädgården. Använder du markskruv är du inte så beroende av hur själva underlaget är eftersom den går att använda i de flest jordmåner. Du behöver inte heller gräva upp stora stenar eller annat som är i vägen. Gör upp en ritning var du vill placera ditt utegym. Bestäm dig för vilka redskap du vill ha och vilket material du vill använda. Mät noggrant så att du får en känsla av hur gymmet kommer att se ut och hur mycket plats det kommer att ta. Planerar du väl kan du använda ett redskap till många övningar.
Du behöver inte ha något speciellt underlag men gräset kommer att slitas och det blir lätt halt och jordigt. Du kan antingen lägga grus, placera gymmet på asfalt eller kanske lägga plattor där du står när du använder redskapen.
Tänk på att inte placera gymmet för nära träd och buskage eftersom de växer med åren och kan vara i vägen för framtida träning.

Val av material

När du ska bygga ett utegym hemma behöver du inte alla träningsmaskiner som finns i ett vanligt gym. Använd det som naturen erbjuder och konstruera ett gym av grovt timmer, metallrör och annat trämaterial. Det ger dig samma träning som dyra redskap. Du kan köpa de flesta träningsredskap färdiga i metall men tänk på att de rostar med tiden. Väljer du istället behandlat trä kan du göra redskap som är både hållbara och miljövänliga. De smälter dessutom bättre in i miljön.
Grunden till utegymmet bör vara rejäla stolpar som givetvis måste markförankras. Om du väljer att bygga utegym med markskruv får du en smidig förankring utan att förstöra din trädgård. Åverkan blir minimal eftersom montören först förborrar och sedan sätter markskruven utifrån din ritning. Det behöver inte användas några tunga maskiner eller utrustning. Det är dock viktigt att du har klart för dig hur ditt utegym ska se ut så att markskruven placeras på rätt plats. Om du vill bygga ditt gym på asfalt är det inga problem. Markskruven fäster även genom asfalt.

Exempel på olika träningsredskap

För att ge dig lite inspiration när det gäller olika träningsredskap som du kan bygga har vi gett några exempel. Men tänk på att vad du än bygger måste du se till att redskapen förankras väl för att det ska vara ett säkert gym att använda.

För dips

Du kan skapa ett smart träningsredskap för dips med hjälp av två stockar. Ställ dem relativt tätt och borra hål på samma höjd i varje stock. Borrar du flera hål på olika höjd kan hela familjen träna att lyfta sin egen vikt. Pinnarna är då lätta att flytta.

Bänkpress

Även här är det stockar som gäller. Fäst ett rör mellan stockarna som du använder för att lyfta dem med. Bakre änden på stockarna fäster du sedan i två stående stolpar med hjälp av ett rör. Röret går igenom lyftstockarna och de stående pelarna som ett gångjärn. Bygg en träställning som de vilar på när de inte används som är cirka 30-40 cm högt. Gör en liggplatta i trä framför. Du kan även använda stockarna till knäböj om du borrar hål högre upp på stolparna där stockarna är fästa.

Monkey-bar

Gör en kvadratisk ram högst upp på fyra stolpar. Använd metallrör som du trär in i förborrade hål mellan de övre stockarna i ramen så att det blir som en liggande stege. Du kan även fästa taljor och rep med tyngder på ramen för att kunna träna lyft. Har du barn är det dessutom en perfekt ram för att hänga ett par gungor i.

Sit-ups

Fäst en bredare bräda antingen på ramen till monkey-baren eller gör en liknande ställning som till bänkpressen där du kan variera höjden för att kunna göra sit-ups i uppförslut. Gör du en ställning med olika höjd kan du dessutom använda den till rygglyft.

Trappsteg

Bygg en trappa av stockar för att träna benen. Vill du kombinera träningsredskapen kan du använda den med en bräda och få en bra ställning för sit-ups.

Skapa utegymmet som en motionsbana

Lägger du lite extra tid på planeringen är det lätt att göra en motionsbana som du kan använda för träning eller bara för att barnen ska ha lite kul. Bygg en större ram och häng klätterrep, romerska ringar, gör stegar och fäst övriga träningsredskap i den, vilket även kan fungera som cirkelgym. Det blir ett kompakt gym men med många olika funktioner.

Utöka ditt gym

Att bygga utegym med markskruv ger dig även möjlighet att utöka ditt gym när som helst eftersom du inte behöver tänka på att det måste grävas stora hål och få plats betongplintar. Du gör bara markeringar där du vill bygga dina nya träningsredskap och hör av dig till oss på Sluta Gräv för att boka in en montör. Genom att använda markskruv får du inte bara en stadig förankring, du får även flexibiliteten att ändra, byta ut redskap eller lägga till några fler till ditt utegym.

Smidigt, snabbt och enkelt

När du använder markskruvar för att förankra kan du börja bygga ditt gym så snart markskruven finns på plats. Ingen väntetid på att betongen ska torka och ingen bortslösad kraft på att gräva. Du fäster helt enkelt dina stolpar i de fästen som finns på markskruven och sedan är det bara till att bygga.
Fördelen med att använda markskruv är inte bara att det är smidigt att bygga ditt utegym. Om du någon gång tröttnar på det, eller kanske flyttar, är det lätt att montera ner med minimal åverkan på din trädgård.