Skip to main content

Att bygga ett förråd kan både vara ett stort och litet projekt, helt beroende på hur det ska se ut. Även markförankringen spelar roll för hur invecklat projektet blir. Många är vana vid att använda betongplintar för förankring, vilket kräver åtskilliga timmars grävande. Med vår hjälp kan du dock bygga förråd utan att gräva.
Genom att förankra ditt förråd med vår markskruv kan du bygga förråd helt utan plint. Du behöver på så sätt inte oroa dig över att gräva, gjuta och loda. Att bygga förråd med jordankare är dessutom mycket smidigt för dig eftersom du inte behöver montera dem själv, vi kommer ut till dig och både förborrar och monterar markskruven.

Regler vid byggnation av förråd

Det finns en del regler att ha i åtanke när du ska bygga förråd med markskruv. Förrådsbyggnader på upp till 30 kvadratmeter, även kallade Attefallshus, behöver oftast inte bygglov. Dock måste en del kriterier vara uppfylla, vilka innefattar avstånd till tomtgränsen samt höjden på förrådet. Vi rekommenderar att du alltid kontrollerar med kommunen där du bor för att vara på den säkra sidan.

Olika typer av förråd

När du ska bygga ett förråd kan du antingen välja att bygga det från början, eller så kan du köpa ett prefabricerat förråd, friggebod eller Attefallshus. Vad du väljer beror på hur mycket arbete du vill lägga ner på byggprojektet. Du har möjlighet att bygga alla förråd utan plint tack vare våra jordankare. Vi erbjuder markskruvar som passar alla typer av konstruktioner. Du bygger vanligtvis ett förråd på bjälklag eller en altanliknande grund. De allmänna råden som gäller säger att dessa ska ha en plint per två meter. Där passar våra balkskruvar alldeles utmärkt, och du behöver inte ta ett enda spadtag.
Prefabricerade förråd kan ha speciella infästningar som gör att det är bättre att använda våra adapterskruvar. Om du bara ska bygga ett enklare förråd i marknivå har vi stolpskruvar som sköter arbetet galant. Oavsett vilken typ av förrådsbyggnad du väljer har du många möjligheter att bygga förråd utan att gjuta plintar.

Fördelar med att bygga förråd utan plint eller gjuten grund

Att bygga med plintar eller en gjuten grund är tidsödande och jobbigt. Du ska gräva ner plintarna, gjuta och loda, någonting som tar flera timmar. Även om du väljer färdiggjutna betongplintar måste du gräva ner dem och se till att de hamnar rakt och i lod. Det är inte bara tidskrävande utan det är även påfrestande för kroppen. En betongplint är dessutom väldigt tung. Den är inte heller så miljövänlig eftersom det släpps ut mycket koldioxid vid produktionen.
Att gjuta en grund är också någonting som tar tid och som kräver grävning. Resultatet ska bli ojämnt och dessutom är det ett dyrt alternativ. Både gjuten grund och plintgrund kan du dessutom inte bygga på direkt, utan du måste vänta på att de torkar eller sätter sig. Väljer du istället att bygga förrådet med markskruvar kan du påbörja ditt byggprojekt omedelbart efter monteringen.
En annan fördel med att bygga förråd utan plint är att du kan göra det året runt, åtminstone med Sluta Grävs markskruv. Vi monterar dem även i tjäle. Det innebär att du kan påbörja byggnationen på vintern för att ha förrådet färdigt till våren. Om du bor på en plats där marken är väldigt stenig eller lerig kan det också vara svårt att gräva ner plintar på ett bra och stabilt sätt. Men vi kan skruva ner våra markskruvar även i svår terräng och underlag som inte passar för plintar.

Vilket förråd passar dig och din trädgård?

Hur stort förråd du vill ha beror dels på storleken på din trädgård, dels på om du vill ansöka om bygglov eller inte. Du ska givetvis få plats med allting du behöver förvara. Oftast räcker det med en förvaringsbyggnad på 30 kvadratmeter eller mindre. Då behöver du inte heller något bygglov, såvida du följer de andra reglerna.
Det är också viktigt att bygget inte tar upp hela din trädgård, det ska ju finnas plats till trädgårdsmöbler, rabatter och annat också. Ett förråd kan användas till så många olika saker, såsom förvaring av cyklar, trädgårdsredskap och sommarleksaker till barnen. Oavsett vad det ska användas till är det viktigt att det är stabilt och att det förankras väl i marken. Du vill inte riskera att det välter under en storm.

Så planerar du ditt förråd

Vi rekommenderar att du förankrar ditt förråd med markskruv från oss på Sluta Gräv. De är mycket enklare att använda en betongplintar och stabilare än jordankare och stolpskor du hittar i byggvaruhusen. När du använder våra markskruvar planerar du ditt arbete precis som vanligt, Du bestämmer vilka mått du ska ha, gör en ritning och beräknar hur mycket material du kommer att behöva.
När du sedan åker till varuhuset för att köpa in materialet struntar du i att köpa plintar eller annat förankringsmaterial. Efter inköpen kontaktar du oss på Sluta Gräv för att diskutera ditt projekt, få en prisuppgift och boka in tid för montering. En fördel när du använder markskruv från oss är att du slipper genomföra förankringsarbetet själv. Vi mäter ut var skruvarna ska placeras, borrar hål och monterar skruvarna åt dig. Du kan sedan börja bygga direkt på markskruvarna.

Oroa dig inte över markpåverkan

Om du bygger ett förråd med markskruv och sedan vill riva eller flytta det är det möjligt att göra det när du bygger med markskruv. Det gör det optimalt även för dig som bor i hyresrätt, eftersom det är enkelt att återställa trädgården efteråt. Dessutom går det att återanvända markskruvarna, vilket gör dem både prisvärda och miljövänliga.
Som du ser, det är bara fördelar att bygga förråd utan plint. Om du tidigare har byggt ett trädäck eller en altan med betongplintar är du väl medveten om vilket arbete det kräver. Med markskruvar från Sluta Gräv är grävandet ett minne blott och du slipper dessutom förstöra trädgården med stora hål eller tunga maskiner.
Markskruvar är hållbara, miljövänliga och prisvärda när du bygger förråd. Vi erbjuder monteringen runtom i hela Sverige och klarar av att förankra ditt förråd oavsett terräng. Det är enkelt att få ett stabilt förråd med Sluta Grävs markskruv.