Skip to main content

Vaikka betonisokkeleita on erityyppisiä, esimerkiksi jaloilla tai pohjalevyllä varustettuja, ne eivät ole aina paras vaihtoehto. Tietysti hyvä ankkurointi vaatii kunnolla tehdyt pohjatyöt, mutta ongelmana on kaikkien valmistelutöiden, kuten kaivamisen, valamisen ja juottamisen aikaavievyys. Jos haluat sen sijaan vain vähän työtäsi vaativan hyvän kiinnityksen, sinun kannattaa harkita maaruuvia. Meillä Stop Diggingillä on useita maaruuveja, jotka sopivat monen tyyppisiin rakenteisiin. 

Kun päätät ostaa maaruuvejamme, varaa asennusaika meiltä. Ne voidaan asentaa ympäri vuoden, myös pakkasella, ja ne toimivat useimmilla perustoilla. Reikä porataan valmiiksi ennen ruuvin asentamista niin, että se jättää mahdollisimman vähän jälkeä mahdollisen irrotuksen yhteydessä. Lisäksi maaruuvia voidaan käyttää uudelleen, jos muutat muualle tai haluat vaihtaa paikkaa esimerkiksi varastossasi. 

Maaruuvimme on valmistettu 4 mm:n kuumasinkitystä teräksestä, joten ne kestävät ankaraa ilmastoa ilman ruostumisen vaaraa. Ne ovat samanaikaisesti sekä CE-merkittyjä että ISO-sertifioituja, sillä niiden mitat noudattavat Ruotsin rakennusstandardia. Valittavissa olevat kaikentyyppiset maaruuvimme on testattu sekä pidon että kuormituksen suhteen. Tarvittaessa niillä on myös monia erikoiskokoonpanon käyttötapoja. 

Maaruuvi on yksinkertaisempi, kustannustehokkaampi ja samalla myös ympäristöystävällisempi kuin betonisokkeli. Betonisokkeli päästää 50 % enemmän hiilidioksidia kuin maaruuvi. Stop Diggingin maaruuvi toimii aivan yhtä hyvin kuin betonisokkeli, mutta sillä on paljon enemmän etuja. Voit sitä paitsi aloittaa rakentamisen heti asennuksen jälkeen. 

Betonisokkelit 

Betonisokkelit ovat yleisiä rakennusperustana Suomessa. Oman betonisokkelin valaminen on suhteellisen helppoa, mutta nykyään se ei eroa hinnaltaan paljon valmiiden ostamisesta. Perustan asentaminen sokkeleilla vaatii kuitenkin aina työaikaa ja rahaa. Määrä riippuu siitä, miltä maa näyttää. 

On tärkeää, että betonisokkeli saa kestävän perustan riippumatta siitä, millaiseen maahan haluat rakentaa. Jos maaperä koostuu kivestä ja sorasta, vaaditaan 50-70 senttimetrin syvyys, joka on valmiiden sokkeleiden vakiomitta. Jos maaperä on huokoista ja multaista, tarvitaan syvempi reikä, jotta sokkeli pysyisi vakaana. Silloin on myös parasta valaa betonisokkelit paikallaan, jotta ne voidaan räätälöidä juuri sopiviksi kulloiseenkin paikkaan. Betonisokkeleiden pitkäkestoisuuden vuoksi on tärkeää, että ne saavuttavat jäätymättömän syvyyden. 

Kun olet mitannut suunnitellun rakennuksesi koon, sinun tulee kaivaa reiät sokkeleita varten, laittaa vähän soraa pohjalle, laskea sokkelit ja täyttää reiät sitten mullalla. Sokkeleiden välisen etäisyyden ei tulisi koskaan ylittää kahta metriä, koska se voi tällöin vaikuttaa rakenteen kantokykyyn. Sokkeleiden yläreunan on oltava samalla korkeudella, joten on suositeltavaa käyttää vesivaakaa tai laseria tasapainon tarkistamiseksi. 

Itsevalettujen betonisokkeleiden saamista vaakatasoon helpottaa se, että ne ovat säädettävissä, kunnes ne ovat kuivuneet. Omien sokkeleiden valamiseksi sinun on ensin kaivettava reiät, jotka ovat syvyydeltään ja halkaisijaltaan 50 cm. Jos maa on pehmeä, voi olla tarpeen käyttää sen sijaan noin kahden metrin halkaisijaa. Kun olet saanut kaivettua, sinun on täytettävä pohja 10 cm soralla ja sen jälkeen vielä 10 cm markiisieristeellä. Laita sitten valuputki kuoppaan, juota se suoraan ja täytä mullalla sen kiinnittämiseksi. Vasta kun kaikki tämä on tehty, betoni tulisi sekoittaa ja kaataa sitten putkeen. Betonissa ylös ja alas liikkuvalla levyllä voit poistaa muodostuneet ilmakuplat. Sitten pylväskengät tai sokkeliraudat asetetaan betonin keskelle ja lauta asetetaan reiän yli, jotta ne eivät uppoa. Sitten betonin on kivetyttävä eli jähmetyttävä vuorokauden ajan. 

Asioita, jotka voit rakentaa betonisokkelisella perustalla 

Betonisokkelit soveltuvat monenlaisiin rakennuksiin riippuen siitä, valitsetko valmiit sokkelit vai valatko omat. Voit saada sokkeliperustan esimerkiksi taloosi, mutta silloin on tärkeää tehdä maanmittaus, jos olet vähänkään epävarma maasta, johon talosi pitäisi tulla. Betonisokkeleita käytettäessä on nimittäin hieman suurempi vajoamisriski, ainakin jos olet huolimaton pohjatyön suhteen. Ole siten erityisen huolellinen louhinnassa ja valmistelussa, jos päätät käyttää sokkeliperustaa. 

Voit käyttää sokkeleita myös loma-asuntoja tai pientaloja rakennettaessa. Silloinkin sinun tulisi miettiä sitä, millaiseen maahan aiot rakentaa. Kalliolle rakennettaessa ei ole vajoamisriskiä, ​​mutta kallioperän valmistelu on kallista työtä. Jos talosi rakentamisessa on käytetty sokkeliperustaa, tulisi sitä käyttää myös terassillasi tai lisärakennuksessasi, mutta se ei ole välttämätöntä. 

Betonisokkeleita on myös helppo käyttää aidoissa. Niiden tulisi sijaita noin kahden metrin välein, ja silloinkin on tärkeää, että varmistat niiden olevan vaakatasossa. Toisin sanoen jonkin verran valmistelutyötä tarvitaan, jotta lopputulos olisi hyvä. 

Betonisokkeleiden käytön edut ja haitat 

Betonisokkelin etuna on sen suhteellisen alhainen hinta, ainakin verrattuna valettuun perustukseen. Hinta on alhainen riippumatta siitä, valatko sokkelin itse vai ostatko valmiita. Betonisokkeleiden haittana on kuitenkin se, että ne vaativat sekä pohjatyön että niiden kantamisen vaikeuden vuoksi paljon työtä. Niiden asettaminen vaakasuoraan voi myös olla vaikeaa, ja on olemassa riski niiden vajoamisesta. 

Suuri haittapuoli laskettaessa sokkeli on se, että se sijaitsee siellä, missä se on. Valettu betonisokkeli on säädettävissä pylväskengällä tai sokkeliraudalla, kunnes se on kuivunut. Kun päätät rakentaa betonisokkeleilla ankkurointina, sinun on suunniteltava rakentaminen ennen kuin maassa on pakkasta, minkä vuoksi sitä ei voida käyttää talvella. Lisäksi on vaikea kaivaa tietyntyyppisessä maanpinnassa.