Skip to main content

Till skillnad mot vad många tror går det alldeles utmärkt att bygga under vinterhalvåret. Snö är bara en form av regn och den lägger sig på ytan på virket utan att tränga in. Det viktigaste är att taket kommer på plats.
Men för att ens börja med bygget måste du ha en grund. Du kan inte påbörja den innan du har fått ditt bygglov beviljat. Om du inte får det innan tjälen går ner i backen kan du få problem och det kan dröja många månader innan bygget kan komma igång. Åtminstone med traditionella fundament som betongplintar. Vi på Sluta Gräv har en perfekt lösning för att kunna utnyttja de lugnare vintermånaderna – markskruv.

Markskruv och tjäle

Här uppe i norr kan tjälen gå så djupt som 150 cm, men vanligast är runt 60-80 cm. Det är ofta så djupt du måste gräva för att kunna förankra vanliga fundament. Använder du fundament som du måste gräva ner står ditt bygge stilla tills marken har tinat upp, även om du får bygglovet godkänt. Väljer du däremot vår markskruv, även kallad jordskruv eller skruvankare, spelar det ingen roll om tjälen har slagit till. Våra markskruvar ger dig en stabil grund även när marken är hård. Du behöver inte gräva, en av våra montörer kommer ut till byggplatsen och förborrar hålet för att sedan förankra markskruven.
Det går dessutom snabbare att komma igång med att bygga om du använder markskruv. Till skillnad från betong där du måste ge den tid att härda kan du med våra produkter börja bygga så snart montören har förankrat jordankaret. Så det finns ingen anledning att använda något annat än markskruv frostfritt eller inte.

För dig med företag

Om du varit i byggbranschen ett tag vet du hur lugnt det blir med byggprojekt under vintern. Redan pågående byggprojekt kan givetvis fortsätta om grunden är på plats. Men alla nya projekt får ligga på is tills tjälen gått ur marken. Det innebär ofta otåliga kunder som vill ha sitt byggprojekt klart ganska så omgående. Handlar det om uterum eller altan ska det helst stå klart när vårens första värmande strålar dyker fram.
Arbetar du med traditionella fundament som betongplintar kan du inte gräva ner dem. Men där du vill gräva ner en plint kan du istället skruva ner ett jordankare. Det innebär att du kan start ett bygge på vintern. Det ger dig inte bara fler månader med aktivt byggande, det ger mer inkomst till företaget och nöjda kunder.
Genom att använda markskruv på vinter är bygglovet det enda du är beroende av för att komma igång med dina kunders byggen. Du kan smidigt göra klart uterummet, friggeboden eller pergolan som ska vara klart för att hälsa våren välkommen.

Våra modeller
Vi erbjuder fyra olika modeller av markskruv beroende på vilka markförhållanden du bygger på och vad du ska bygga. Skruvens längd avgör hur stor belastning och i vilken jordmån den ska användas för och monteras i. Våra markskruvar är galvaniserad och CE-märkta och oavsett vilken du väljer tål de vinter, kyla och tjäle. Eftersom vi vet hur tåliga våra skruvar är ger vi 25 års garanti.
Vår vanligaste modell är adapterskruven. Den är perfekt för exempelvis om du ska sätta upp bodar på en arbetsplats, bygga växthus eller Attefallshus eller montera upp solcellsanläggningar.
Rörskruven vi har i vårt sortiment är en skruv som förenklar för dig som har företag som sätter upp exempelvis skyltar och papperskorgar. Röret som du ska förankra sätter du helt enkelt i den monterade rörskruven. Du gör minimal påverkan på omkringliggande omgivningar som gräsmattor och asfaltsbeläggningar eftersom du inte behöver gräva.
Om du ofta får beställningar för att bygga altaner eller carport är vår stolpskruv det bästa alternativet. Den passar de vanligaste måtten för reglar.
Till sist vår balkskruv som är för liggande reglar för exempelvis bjälklag. Den är rostfri och eftersom den kommer i flera längder kan du till och med jämna ut nivåskillnader.

För privatpersoner

Hur många gånger har du inte entusiastisk planerat ett projekt i trädgården när trädgårdsarbeten och annat lugnat ner sig framåt hösten. Du ser redan altanen med grillen i hörnet och härliga loungemöbler att sjunka ner i så snart vårsolen smälter snön. Men oavsett om du fått ditt bygglov eller inte behöver ett kan du sällan utnyttja de kallare månaderna på grund av att du inte kan gräva när det är tjäle.
Nu kan du ägna helgerna till att färdigställa ditt projekt om du använder våra jordskruvar. Det går nämligen alldeles ypperligt att sätta markskruv i tjäle. Våra montörer förankrar markskruvarna åt dig. Har du tänkt att anlita någon är det dessutom mycket lättare att få tag i fackfolk under vintern.
Observera att produkter du ser i olika byggbutiker är inte de vi säljer. Hos oss köper du ett färdigt byggfundament (den skruv vi förankrar) oavsett om det är för en altan eller friggebod. De produkter du köper i handeln klarar de inte av tjäle och inte heller att monteras i alla slags jordmåner. De klarar dessutom inte den belastning som våra gör.
Mät noga upp var markskruvarna ska monteras innan du bokar in en montör, sedan kommer montören ut till dig och färdigställer fundamentet. När du använder våra produkter behöver du inte oroa dig för en sönderkörd gräsmatta eller spruckna markplattor. Vilken längd du behöver vet våra montörer så du får alltid rätt längd för rätt belastning.

Bara fördelar med markskruv

Det finns bara fördelar med att använda våra skruvplintar. Förutom att de kan användas under vintern och vid tjäle, de är dessutom mer miljövänliga än betongplintar. Betongplintar släpper ut 50 % mer koldioxid än vad våra skruvar gör. Skruvarna kan även återvinnas och materialet kan återanvändas, vilket gör det till en mycket hållbar produkt.
Men inte nog med det, de rostar inte utan tål vårt nordiska klimat med mycket nederbörd. Vill du dessutom montera ner eller flytta till exempel gäststugan på tomten lämnar våra jordankare minimal åverkan när de tas bort. De lämnar inga stora hål som efter grova betongplintar du gräver upp.
När du väljer oss på Sluta Gräv får du produkter som är testade för belastning och tryck. De är dessutom CE-märkta och ISO-certifierade. Vi lämnar även 25 års garanti, både till privatkunder och företag. Så tänk inte på att det är vinter och tjäle – hör av dig till oss för att komma igång med ditt bygge redan idag.