Skip to main content

Är du sugen på att ge trädgården en extra dimension? Med en pergola i trädgården får du ett extra rum där du kan äta, fika, umgås och njuta av sommaren.

Bygget av en pergola ger din trädgård ett lyft och skapar ett extra frodigt rum. Men vad är egentligen en pergola och vad bör du tänka på om du ska bygga en?

Vad är en pergola?

Ordet pergola är italienska och betyder pelargång eller lövsal. En pergola kan se ut på många olika sätt och fyller flera olika funktioner. Många ser det som en uteplats där familj och vänner kan samlas och prata, äta och mysa. En pergola passar perfekt ihop med klätterväxter och ger då ett frodigt och grönskande intryck samtidigt som den ger lä och skugga. Det går givetvis även att spänna upp en duk som tak för att gardera sig mot sämre väder.

Att välja rätt virke

När du har planerat och mätt upp var du vill ha din pergola är det dags att välja virke. Eftersom träkonstruktionen är permanent bör du välja tryckimpregnerat virke. Detta eftersom underhållningen av din pergola blir lättare – dina klätterväxter mår helt enkelt inte bra av att klippas ner varje år för att du ska kunna rengöra träet. Beroende på om du i framtiden tänker sätta ett tak på din pergola är det viktigt att du tar det i beaktning redan när du väljer virke. Det ska hålla för såväl takets tyngd som för eventuell snölast. Många föredrar dock att låta klätterväxterna växa till sig och bilda ett naturligt och grönskande tak. Tänk på att dina klätterväxter inte enbart kommer slingra sig runt takstolarna utan även kommer hänga ner. Därför bör du ha extra högt till “taket”.

Placering av pergola

Pergolan kan med fördel placeras på många ställen i trädgården. Genom att kombineras med ett vindskydd går det exempelvis att skapa en lummig och mysig lövsal. Det vanligaste är dock att placera pergolan som en förlängning på huset. Det skapas då en atmosfär av rum på altanen. Eftersom många av pergolans växter mår bra av att placeras i sol passar ett söderläge utmärkt.