Skip to main content

Bygga lusthus

Ett lusthus kan vara en fridfull oas i en trädgård, men för att lyckas med det krävs det lite eftertanke. Var ska lusthuset stå, vilka användningsområden har du behov av och hur avancerad ska själva byggnaden vara? Vi ger dig hjälp på vägen!

När det gäller lusthus finns många möjligheter och varianter beroende på vilket användningsområde du har tänk dig. Är det en mysig fikapaus under årets varma månader tillsammans med familjen du ser framför dig eller vill du rent av förlänga sommarsäsongen? Vill du kanske ha möjlighet att använda ditt lusthus som ett orangeri under vintern? Ja, det finns som sagt många möjligheter med ett lusthus och här får du veta vad som är bra att tänka på när du ska bygga ett lusthus.

Planering är grunden

Lusthus är ofta relativt små, och har du inga andra kompletterande byggnader på din tomt så behöver du inte ansöka om bygglov så länge byggnaden understiger 15 m2. Dock finns andra regler att ta hänsyn till: hur nära tomtgränsen det ska stå och hur högt du har tänkt att bygga. Hör gärna av dig till din kommun för att se om det finns några särskilda regler du bör tänka på.

Skissa på en ritning och välj modell

Nu börjar den roliga delen av planeringen! Fundera igenom vilka användningsområden du vill kunna nyttja och vad du har behov av. Ska det vara ett enklare lusthus med tak eller i smide? Eller vill du ha fönsterglas och kunna stänga om dig? En fördel med lusthus är att det ofta är bra ljusinsläpp och du behöver därför inte tänka på att placera det i någon särskild riktning.
Du kan också fundera på vilka platser på din tomt som skulle vara lämpliga för ett lusthus. Finns det redan en stabil grund eller behöver du se till att lusthuset står stabilt och att det är förankrat? Det kan också vara bra om lusthuset kommer upp en bit från marken, för att undvika röta.

Bygga från grunden eller beställa byggsats?

Beroende på hur mycket du vill göra själv och hur avancerat lusthus du vill ha har du möjlighet att påverka tidsåtgång och kostnad. Vill du inte bygga allt själv finns det många olika byggsatser att välja mellan, med olika svårighetsgrad. Ett annat alternativ är att ta in professionell hjälp, men tänk på att du inte är berättigad till RUT-avdrag då ett lusthus inte räknas som en tillbyggnad till bostadshuset.

Dags att inreda!

När lusthuset är färdigbyggt är det dags att skapa den mysiga hörna i trädgården som det kan vara! För ett hemtrevligt och mjukt intryck kan du använda dig av textil: ljusa, tunna gardiner (om det finns fönster), mängder av kuddar att sitta på och dukar. Det kan också vara idé att tänka på hur du vill använda dig av växter: slingrande rosor längs med pelarna ger ett romantiskt och drömlikt intryck och bjuder in till långa stunder i lusthuset!