Bygga staket
Det kan finnas många anledningar till att skaffa ett staket.
Till att börja med ramar ett staket in din trädgård och skapar skydd mot insyn och vind. Att markera sin tomts gränser minskar även risken att andra använder den av misstag. Sedan håller staket småbarn och husdjur skyddade från närliggande vägar. Sist, men inte minst, kan staket vara väldigt snygga. Ett klassiskt vitt staket runt tomten kan lyfta ditt hus till nya höjder!
Naturligtvis finns det andra sätt att skapa avgränsningar och få lugn och ro, men en fördel med staket är att de är relativt lättskötta. Planterar man en häck kommer den att behöva klippas och skötas om regelbundet. Staket klarar sig däremot I regel med minimalt underhåll och behöver bara målas om eller repareras lätt ibland.
Hur vet jag om jag får lov att bygga ett staket?
Får då vem som helst bygga ett staket? Ja, ett vanligt staket kräver normalt inte bygglov. Däremot brukar det finnas regler att ta hänsyn till vad gäller plank och murar.
Vilken är då skillnaden mellan ett staket och ett plank? Distinktionen är inte alltid självklar, men med plank brukar menas inhägnader som är högre än normala staket. I regel brukar skiljelinjen dras någonstans runt 110 cm. Värt att minnas i sammanhanget är att både småbarn och mindre hundar brukar hindras effektivt av 100 cm höga staket.
Materialet spelar ingen roll, utan det är konstruktionen och utseendet som avgör om en inhägnad räknas som ett staket eller ett plank. Vid sidan av höjden tas ibland även inhägnadens täthet in i ekvationen. Exempelvis kan ett högre staket räknas som ett plank om det är tätare än 50 %. Om en inhägnad, å andra sidan, består mer av luft än av byggmaterial, så kan den godkännas som ett staket.
Som ni märker finns det en del att tänka på. Detta i synnerhet om man tänker bygga ett högre staket. Många kommuner har därför tagit fram en policy för staket, plank och murar. Denna policy är ett vägledande dokument som används vid bedömning om bygglov krävs eller inte.
Hur bygger man ett staket?
Vissa väljer att bygga sina staket själva, genom att använda överblivet material från tidigare byggen. Ett enkelt och praktiskt alternativ är annars att köpa en komplett byggsats för staket.
Oavsett hur man väljer att bygga, så är det viktigt att staketet fästs ordentligt i marken. Tjälskjutning, regn och klättrande barn utsätter nämligen staketet för stora påfrestningar.
Spara tid och pengar med Sluta Gräv
Med Sluta Gräv blir det både billigare och går snabbare att bygga ett staket!
Om du använder markskruv istället för att gräva ner eller gjuta plintar, så slipper du att vända upp och ner på trädgården som annars brukar bli fallet. Det sparar mycket tid och arbete. Resultatet blir dessutom stabilare än en betongplint som grävs ner.
Vi har olika skruvar för olika markförhållanden och jobb. För montage av trästaket används i första hand stolpskruv medan stålstaket i regel kräver rörskruv.
I vissa typer av bergig terräng lämpar sig dock markskruv mindre bra. Här får man istället borra hål i berget och förankra med en dubb i stål. Vi hjälper dig självklart att hitta den bästa lösningen för just din tomt!
Vi har certifierade montörer i hela Sverige – kontakta oss idag för att hitta din närmsta montör.